Column door: Janick Meursing
Hoor de wind waait door de bomen, de titel van deze column die alle kanten op kan gaan. Zelfs een titel van een sinterklaasliedje, maar helaas gaan we niet die kant op.
Ondertussen op bed schrijvend aan deze column, hoor ik de wind om het huis tekeer gaan. Als een ware storm trekt de wind tussen de huizen door. Je krijgt dan een tunneleffect tussen de huizen in. De wind klinkt nog harder, soms krijg je het gevoel dat het dak van je huis eraf zou kunnen waaien.
De titel is passend bij dit weerbeeld. Harde windstoten trotseren ons land. Al een paar weken achter elkaar dat Moeder Natuur ons flink laat uitwaaien. Het stormachtige weer zorgt voor mooie namen. De Nederlandse weerdienst KNMI doet sinds het begin van het huidige stormseizoen (september 2019) mee met het geven van namen, samen met Groot-Brittannië en Ierland. In die landen zijn er al twee stormen geweest: Atiyah en Brendan. Deze twee stormen hebben Nederland niet bereikt. De volgorde is alfabetisch, dus nu is de letter C aan de beurt, van Ciara. Na Ciara en Dennis trekt er voor de derde opeenvolgende weekend een storm over Nederland. De nieuwe storm heeft officieel nog geen naam. Pas als het KNMI code oranje afgeeft, hebben we te maken met ‘Storm Ellen’.
Nu hebben we zo al vijf namen van de stormen gehad, maar hoe en wanneer krijgt een storm een naam? Het is een combinatie van zowel de impact die het weer kan hebben als de kans dat het weer optreedt. Een storm krijgt een naam bij een code oranje of rood voor windstoten.
Hoe de namen van stormen bedacht worden, is wel grappig: door de bevolking. In Groot-Brittannië en Ierland kan iedereen suggesties voor namen insturen. Daaruit worden de populairste namen geselecteerd. In Nederland heeft het KNMI voor dit eerste jaar zelf een lijst opgesteld, maar volgend seizoen mogen wij de namen waarschijnlijk ook zelf verzinnen. De letters Q, U, X, Y en Z worden niet gebruikt. Hiervoor zijn internationale afspraken gemaakt.
Gelukkig zijn het niet allemaal van die exotische namen. Zo kunnen we onder andere de volgende stormnamen ook nog verwachten: Gerda, Jan en Piet. Namen die we hier alledaags nog wel eens horen. Wie weet hoe de wind volgende week waait…