Een bijzonder voetbaljaar…

Het was weer een bijzonder voetbaljaar. Ik hoef niemand iets te vertellen over de gevolgen die COVID-19 voor de sport heeft gehad. Voetbal maakt daar geen uitzondering op.

De voorjaarscompetitie was nog maar net begonnen en het was alweer afgelopen. Zelfs de heren van Veronica inside hebben niet eens de kans gehad om onze teams te bespreken in hun uitzendingen.

En hoe meer ik nadenk over het korte seizoen, hoe meer ik merk dat het, ondanks COVID-19, wel een bijzonder jaar is geweest voor onze pupillen van SGO.

Voor het eerst sinds vele jaren hadden we dit voetbalseizoen gewoon vier teams op het veld staan. In de kleedkamers was het soms een beetje passen en meten, maar op het veld en in het dorpshuis was het vaak gezellig druk met alle ouders.

Vier pupillenteams binnen SGO! Wat mij betreft al een bijzondere prestatie dat een klein dorp als Grolloo zoveel voetballers heeft. Even heel kort alle teams:

JO-8
Onze jongste groep aanstormde talentjes stond afgelopen jaar onder leiding van Jan Peter Hofsteenge. Beginnende voetballertjes en zoals altijd is ieder begin moeilijk.

Als ik aan een spelertje vroeg hoe ze hadden gespeeld……… We hebben goed gevoetbald, verloren……. En ik heb een doelpunt gemaakt! Dat is voor hun toch lekker het belangrijkste in een wedstrijd.

Tijdens de winter, in de zaal, presteren ze het wel gewoon om even kampioen te worden.

JO-9
Een goed voetballend team en bijna kampioen in de herfst. Wel een hele kleine selectie en in het voorjaar sloeg het noodlot toe. Wat achteraf de laatste wedstrijd bleek te zijn op 7 maart tegen Annen, brak Samuel zijn scheenbeen en zou voor lange tijd zijn uitgeschakeld. Geluk bij een ongeluk zullen we maar zeggen. Hoewel er met een gebroken been van weinig geluk gesproken mag worden.

JO-10
Hoe zou dit team zich dit voorjaar staande houden in een zware competitie? Ook de JO-10 kende een sterk najaar en zaalperiode en de vraag was of ze dit door konden trekken naar de lente.  De goede vorm werd in de eerste drie wedstijden doorgetrokken met drie winstpartijen….

JO-11
Geheel Drenthe zou dit voorjaar speelveld zijn van de oudste groep voetballers. Van Wijster tot aan Zwartemeer en van Gieten tot Hoogeveen zou er gereisd moeten worden. De KNVB heeft een sterke indeling van de eerste klasse weten te maken, waarbij ook slechts drie wedstrijden werden gespeeld. Twee werden er gewonnen.

Afgelopen jaar hebben er scouts van verschillende clubs een wedstrijdje bekeken van onze voetballers. Want, stel je voor dat de nieuwe Messi in Grolloo rond zou lopen. Onder de indruk waren ze wel. Meerdere voetballers hebben getraind of trainen nog steeds een extra keer in de week mee bij een profclub. Marith Kuiper mocht zelf even mee trainen bij de ‘oranjemeisjes’ in Heerenveen.

Gelukkig kwam er ‘snel’ een beetje ruimte in alle COVID beperkingen; de jeugd mocht in mei, onder strenge regels, het veld weer op. Te laat voor competitie, maar mooi voor een samenwerking met fc Groningen. Tijdens de meivakantie werd er in Grolloo voor ruim 50 kinderen een fantastische voetbaldag georganiseerd.

Na de zomervakantie lijkt het er op dat er ‘gewoon’ weer competitie gespeeld kan worden voor de jeugd. De teams gaan er niet spectaculair anders uitzien, behalve dat alles weer een jaartje op gaat schuiven en dat de samenstelling van de teams er net iets ander uit gaat zien, zodat we volwaardige teams hebben.

Van één spelertje gaan we voor onbepaalde tijd afscheid nemen. Jelte Jagt is in mei definitief toegevoegd aan de selectie van fc Emmen JO-12, waar hij aankomend jaar landelijke competitie gaat spelen. Veel succes aankomend jaar!

Blij ben ik ook met de enorme inzet van alle ouders afgelopen jaar; rijden, wassen, kantinedienst, scheidsrechter, coach, lijnentrekken, trainer, manusje van alles…. Samen houden we onze kinderen aan het voetballen in Grolloo. Ik hoop op weer een mooi jaar.