Grolloo in Corona-tijd

Hoe gaat het met de inwoners van Grolloo en Omstreken en wat doen ze zoal? Daarvoor hadden we kort contact met een aantal dorpsgenoten.

De oudste inwoner van Grolloo e.o. Geesje Sijbring is 94 jaar en woont in het Sijbring deel van het Oostereind met kinderen, klein- en achterkleinkinderen dicht in de buurt. Ik spreek haar telefonisch en dochter Roelie is standby om bij te springen als Geesje me niet verstaat.

Hoe gaat het met je?
Goed, het gaat heel goed met me!

Wat doe je zoal? 
Roelie zorgt goed voor me, thuiszorg komt een paar keer per dag en verder vermaak ik me met dingen zoals breien. Ik brei vierkante lapjes en daarvan worden dekentjes en kussens gemaakt voor een goed doel in Suriname. Ik heb daar veel plezier in en afleiding door. Dat doe ik nu, maar dat doe ik al jaren zo. En verder komt achterkleindochter Lise af en toe even bij oma kijken. Op afstand, dat wel, maar dat is goed. Oma en Lise hebben er allebei heel veel plezier in. En, zo klein als ze is, weet Lise heel goed tot waar ze mag komen en dat oma nu geen kusje mag. Ook de andere kinderen en (achter)kleinkinderen hebben aandacht voor oma. Niet zoals anders letterlijk dichtbij, maar wel met aandacht. Raambezoek, bezoek op afstand, we houden ons aan de regels.

Wat houdt je bezig in deze tijd?
Ik maak me geen zorgen, wat komt dat komt.

Wat wil je meegeven aan je dorpsgenoten?
Rustig wezen en je aan de regels houden.

Opa Sijbring zei altijd: “de mieste meraokels duurt mar drie dagen” dat is nou anders. Mar het hef nog nooit zo duuster west of het wordt altied wal weer licht!

(Toevoeging van de redactie: op 15 mei wordt Geesje 95 jaar. Bezoek zal niet zo zeer mogelijk zijn. Simen kan ’t aan, dus als je wilt, stuur haar een kaartje. Zal ze leuk vinden).

Onze postbode Simen, zoals we hem kennen, goed gemutst op de fiets door het dorp.

Hoe gaat het met je? 
Ja hoor, met mij gaat het prima.

En het werken? 
Nou ja, behoorlijk druk. Het lijkt op de drukte rond Kerst. Mensen vallen nu toch terug op de traditionele wijze van contact hebben, het sturen van een kaartje of een briefje.

Wat wil je meegeven aan je dorpsgenoten?
Stuur een kaartje, houd de brievenbus leeg en dan vul ik hem wel weer.

Bas Luinge, altijd in voor een gezellig praatje.

Moi Bas, hoe giet het met je?
Ja met oes giet het goed. Jammer dat het contact nou nogal beperkt is. Kinder en kleinkinder zie wij niet en dat is jammer. Komt vast wel weer.

Wat doe je zoal? 
Ik bin bezig met het bouwen van een midwinterhoorn oet een barkenstam. Oethollen en dan weer op mekaor plakken. En dan kieken of wij der goed geluud oet kunt kriegen. Met buurman Durk heb ik ofspreuken dat ik binnenkort begun met meziekles.

Wat holdt je bezig in dizze tied?
Da’k nogal last van de rug heb, maor ok da’k gelukkig nog wel lekker kan fietsen. Waor ik mij an arger is dat mensen bij het fietsen gien afstand holdt. Eem achter mekaor en je kunt roem passeren. En ok de voetbalbond. Ik ben voetballiefhebber, maor hoe kun je in dizze tied nou zeggen dat de competitie oetspeult wordt?!

Wat wil je metgeven aan je dorpsgenoten?
Wees veurzichtig, hol je an de regels, dan kom wij hier zo snel meugliek weer oet.

Telefoontje met Jan Jalving, Papenvoort.

Dag Jan, hoe gaat het met je?
Met mij gaat het goed. Voorzichtig zijn hè. 

Wat doe je zoal? 
Wat denk je!? Nu in de werkplaats, maar de meeste tijd op de tractor. Het graan en de bieten zitten in de grond. Nou beginnen met aardappels poten. Was even bij mechanisatiebedrijf, maar ook daar alles op afstand; balie afgeschermd. Verder belletje naar de familie en beetje ouwehoeren via de WhatsApp. Je kunt nergens naar toe; ander contact is er nu even niet bij.

Wat houdt je bezig in deze tijd? 
Dat wij dat virus op afstand houden. Het lijkt een onzichtbare “sluipmoordenaar”.

Wat wil je meegeven aan je dorpsgenoten?
Hou je goed aan de regels en wees voorzichtig. 

Tussen alle drukte van werk en privé Marieke Schamper aan de telefoon, ook weer zo’n heldin in de zorg.

Hoi Marieke, hoe gaat het met je?
Met mij en het gezin gaat het goed. De beide jongsten vermaken zich wel, maar de oudste Tessa mist school. Afgelopen week heeft ze een videoles gedaan en verder doet ze huiswerk, waarmee ik dan help. 

Wat doe je zoal? 
Ik ben verpleegkundige in het WZA. Zoals in het verslagje van Johanna al stond, hebben wij 2 Corona afdelingen (1x verdenking en 1x besmet) en 2 zgn schone afdelingen. Ik werk zowel op schone als op Corona-afdelingen. Op de Corona-afdelingen draag ik beschermende kleding. Per kamer kleden we ons dan om in een sluis tussen de kamers. Ons privéleven verandert niet zo erg. Als ik werk kunnen de kinderen naar schoonzus Ciska (tevens overbuurvrouw) en daar spelen ze met elkaar. Dat blijft dan binnen de familie. Verder proberen we afstand te houden. Wat we missen zijn de sociale contacten met onze vrienden.

Wat houdt je bezig in deze tijd? 
Gezondheid staat voorop. Verder gaan de gevoelens wat op en neer. Wat je meekrijgt op je werk en dan weer lijkt Noord-Nederland er goed bij langs te komen. Of is dat dan een soort van stilte voor de storm?

Wat wil je meegeven aan je dorpsgenoten?
Ik wens iedereen een goede gezondheid. Houd je aan de maatregelen! In Grolloo lijkt het goed te gaan en dat willen we graag zo houden.

En tot slot contact met Frida Lubbers van KDV Bij Ot & Sien achter ’t Grollerholt

Hoe is het met je?
Ik vind het een lastige vraag. Ik heb lichamelijk gelukkig (nog) niks te klagen in deze bizarre tijd, maar vind het (zoals denk ik zovelen)een ontzettend zware periode… Ik mis veel kinderen van de opvang nu we alleen maar kinderen mogen opvangen van ouders met een cruciaal beroep. Ik mis al die drukte en gezelligheid verschrikkelijk. Ook vind ik het lastig om het voor iedereen goed te doen. Aan de ene kant de ouders en kinderen de andere kant de pedagogische medewerksters en natuurlijk al die regeltjes en ellende die om de hoek komen kijken. Verder probeer ik er natuurlijk te zijn voor mijn gezin, maar mijn werk doen en er voor de kinderen zijn is ook vaak moeilijk te combineren. Heb ik het nog niet eens over de Boerhaarshoeve. Alle ballen hoog houden vind ik moeilijk maar ik probeer er al met al het beste van te maken.

Wat doe je zoal overdag?
Ik ben nu veel aan de klus in de kinderopvang. We hebben ervoor gekozen om de pedagogische medewerksters zoveel mogelijk uren op de groep te bieden en ik ben samen met Joella en de jongens van de Boerhaarshoeve aan het klussen geslagen. We kunnen straks heerlijk spelen in een nieuw ingerichte ruimte zowel binnen als buiten. Dit stond al heel lang op het to do lijstje 🙂 Ook maak ik wekelijks heel wat uurtjes op kantoor. Natuurlijk maak ik ook elke dag tijd vrij voor Mads en Valerie, ik besef heel goed dat dit hun hun hele leven bij blijft en dat school/huiswerk niet het belangrijkste is. Verder overleg ik veel met allerlei instanties over de stand van zaken en is elke dag weer anders.

Wat houdt je bezig?
De toekomst houdt mij ontzettend bezig. Ik hoop natuurlijk boven alles dat we de Corona buiten de deur houden, maar ben ook echt wel beetje bang geworden voor de toekomst.

Wat wil je kwijt aan je dorpsgenoten?
Ik ben ontzettend trots om inwoonster van Grolloo te zijn. Wat doen we het goed met zijn allen. In een tijd dat we elkaar fysiek niet ontmoeten zijn aandacht, liefde en respect essentieel.

Tot snel liefs Frida.