Column – Pasen

Door: Inge Matthezing

Afgelopen weekend was het Pasen. En wat was het anders dan anders. Niet zomaar even samen naar de supermarkt om inkopen te doen voor het paasontbijt of de paasbrunch voor de uitslaper.

Niet gezellig op visite bij familie omdat we toch lekker vrij zijn. Niet even met z’n allen een ijsje halen omdat het zulk lekker weer is.

En vooral geen eieren zoeken met de paashaas, geen neutieschieten en geen paasvuur. Al kwam dat laatste de afgelopen jaren al vaker voor. De reden is nu anders. Heel anders.

Het is dan mooi om te zien dat creatieve mensen toch allerlei manieren vinden om Pasen te vieren. Zo zag ik dat in Schoonloo de paashaas nu huis aan huis wat lekkers kwam brengen. In ruil voor een mooie tekening. Een soort van schoenzetten in April. Super toch!

RTV Drenthe organiseerde een paaseieren-jacht. Zoiets als de berenjacht (weet u nog?) maar dan dus met paasei-tekeningen voor de ramen. 

Zelf zaten we tweede paasdag aan een virtueel paasontbijt. Met opa en oma en oom en tante via de Skype toch samen ontbijten. En hadden we een kleintje paasvuur in de vuurkorf.

Tweede paasdag hingen we ook de vlag uit. Want naast Pasen was het dit weekend ook 75 jaar geleden dat onze gemeente bevrijd werd. 

75 jaar geleden eindigde de Tweede Wereldoorlog en kregen we onze vrijheid terug. De afgelopen weken hebben we wel gemerkt hoe belangrijk die vrijheid is. 

Ik hoop dat we snel weer in alle vrijheid en gezondheid kunnen genieten van ons prachtige Grolloo. Met tradities die we kennen en wellicht ook wel met nieuwe tradities die in deze bijzondere tijd zijn ontstaan. 

Hopelijk leren we op welke manier dan ook van deze gekke tijd. En nemen we de goede dingen mee de toekomst in.

Voor nu wens ik jullie vooral veel gezondheid. Pas goed op jezelf en elkaar.