Interview Evelien en Richard

Het is intussen al weer 2 weken geleden dat ik op bezoek ging op Amerweg 18, bij Evelien en Richard Meijer. Richard staat buiten en geeft aan dat ik achterom kan komen.

Door de ruime tuin en binnen tref ik Evelien en beide dochters Jasmijn (3) en Norah (1). 

Ja je kan hier achterom komen Roelof. We hebben trouwens nog geen deurbel. En het paadje naar de voordeur hadden we bestraat tot de perceelgrens. Die is intussen doorgetrokken tot de straat; ziet er wel zo gastvrij uit vonden wij.

Richard en Evelien stellen zich bij toerbeurt voor, zodat de ander af en toe wat aandacht aan de kinderen kan geven. Per slot van rekening doen die ook mee. We wonen sinds juli 2015 in Grolloo, in het huis van Joop en Lenie. En in het huis van Willem Boer en Marie vul ik aan.  

Ja die namen hebben wij ook al gehoord. Die hadden toch 2 dochters die als eersten in Grolloo rock-and-roll rokjes droegen. Dat weet ik dan weer niet, maar die info zal komen van een 80+-er die indertijd goed heeft opgelet.

De koop van het huis ging trouwens heel bijzonder. Wij gingen op duikvakantie naar Egypte en vlak voor vertrek zijn we naar dit huis wezen kijken. De familie nam ook een kijkje en iedereen zei “dat moet jullie doen!”. Het huis en de omgeving voldeed helemaal aan onze wensen, tuin, ruimte en rustiger dan in ons appartementje in Groningen. Vanaf ons vakantieadres is de koop gesloten. 

Wij kenden Grolloo niet, maar buurvrouw Rosanke was voor ons meteen een warm bad. We hadden de sleutel nog geen week, en zaten al aan de borrel bij Hubert en Rosanke. 

Toen we naar Grolloo kwamen zijn we de verbouwing gestart. Meteen het dak eraf. De familie heeft ons prima geholpen; beide vaders hadden tijd want ze waren net die zomer gepensioneerd. 

Na het dak volgde de woonkamer en de badkamer en toen kwam Jasmijn. Daarna hebben we de tuin gedaan. In 2019 hebben we de verbouwing afgerond met het aanbrengen van de vloerverwarming. Dat was een behoorlijk klus want alles moest omhoog. In dat jaar kwam ook Norah.

We komen allebei uit Oost-Groningen, Evelien uit Scheemda en Richard uit Winschoten.

Richard vertelt. Ik heb jaren gevoetbald bij WVV in het eerste op redelijke niveau. Nee, een carrière bij SGO zit er niet meer in, omdat ik zwaar geblesseerd raakte. Ik heb 7 jaren gewerkt bij RDW (RijksDienstWegverkeer) in Veendam. Van daaruit heb ik in Groningen de opleiding Bedrijfskundige Informatica gevolgd. Bij RDW deed ik al ICT werk en vervolgens ben ik als ICT-adviseur gaan werken bij een partner van mijn huidige werkgever SAP in Den Bosch. SAP is een Duits bedrijf en staat voor Systeme Anwendungen und Produkte in der Datenverarbeiting (programmatuur voor grote computersystemen in meestal grote bedrijven). Het bedrijf werkt wereldwijd met het hoofdkantoor in Walldorf (Duitsland) en in Palo Alto (Californië). Ik heb veel gereisd, de oceaan over naar Amerika, maar dat doe ik niet meer vanwege de kinderen. Het reizen beperkt zich nu gelukkig tot af en toe binnen west Europa. Ik werk al veel van huis uit en nu met corona kom ik bijna niet op kantoor in Den Bosch. Dit jaar ben ik er nog maar 5 keer geweest. Via internet heb ik contact met mijn collega’s maar ik mis het contact. Mijn projecten gaan over de hele wereld en door tijdverschil betekent dat dat ik op vreemde tijden (bijv werktijd USA) moet werken.

Dan Evelien. Momenteel heb ik geen werk maar ik wil wel graag weer aan de slag. Ik heb de HBO-opleiding maatschappelijk werk gevolgd en als sociaal werker een tijd in Friesland gewerkt bij een organisatie die zich bezig houdt met slachtoffers van mensenhandel. Dan heb je het over de prostitutie, kijken of er hulp nodig is. Daar ben ik gestopt, maar dat werk deed ik graag. Per 1 september ben ik gestart met een post-HBO-opleiding Bestrijding Mensenhandel. Daarvoor ga ik 1x per 2 weken naar Ede, maar de opleiding heeft veel zelfstudie. Ik heb een zwak voor mensen die buiten hun schuld in een vervelende situatie zijn beland. Wat dat betreft ben ik wel een idealist. Ik heb klassiek ballet gedaan, maar ben daarmee gestopt. Jasmijn gaat dat stokje misschien overnemen want zij zit nu op ballet.

Samen hebben we veel gereisd en ik (Evelien) heb 3 maanden in Gambia gewerkt in een verblijfhuis voor kinderen met een handicap. Dat zit zo. Van de voetbal heeft Richard een vriend uit Sierra Leone. Die ging naar Gambia op bezoek bij zijn vriendin en toen zijn we daar 2 weken op bezoek geweest. Daaruit is een band ontstaan en 2 jaar later was er een kamer vrij en toen ben ik daar 3 maanden op de bonnefooi geweest. In het verblijfhuis heb ik bijgedragen aan goede ondersteuning van de kinderen en geholpen met het onderwijs. Een groot avontuur was dat we een auto naar Gambia hebben gebracht. Dat deden we met een groep via de oude Dakar route. Door Mauritanië gingen we onder begeleiding van het leger. De tocht duurde in totaal 3 weken. De auto werd in Gambia geveild en de hele mooie opbrengst ging naar een goed doel. Overigens zijn we beide daarna wekenlang heel ziek geweest omdat we onderweg een bacterie hadden opgelopen. 

Sinds 10 jaar kennen we een meisje in Gambia, intussen is ze bijna 18, en voor haar betalen wij het schoolgeld. Ook Jasmijn heeft nog wel wat te melden. “Als ik 4 jaar ben, mag ik naar school. En… als ik 11 jaar ben, mag ik op spitzenballet!” Zo! Norah met haar prachtige blauwe ogen, denkt nog na over haar carrière, dat gaan we wel een keertje horen.

Het bevalt ons heerlijk in Grolloo. In het begin werden we hier wakker van de stilte, het omgekeerde van Groningen waar we af en toe sliepen met de oordoppen in. In deze Corona-tijd zijn we helemaal gezegend dat we hier wonen. Aan de achterkant van ons huis hebben we veel ruimte in onze tuin. Voor ons gevoel heb je hier de ruimte om te zijn wie je bent. 

Er wordt hier veel georganiseerd, je kan overal aan meedoen, maar dat moet niet. Daarin vinden wij onze middenweg. Wij vinden het heerlijk om mensen te ontmoeten. Kom gerust eens achterom!

Opnieuw zo’n gezellig gesprek en zo leuk om weer nieuwe mensen te ontmoeten. Hoewel nieuw… al 5 jaar woonachtig in Grolloo!