Markehuis gecertificeerd als Gezonde kantine

Afgelopen vrijdagmiddag nam beheerster Ina van Het Markehuis het certificaat van de Gezonde Kantine op niveau Zilver in ontvangst van wethouder Bas Luinge. “Goed voorbeeld voor andere kantines in onze gemeente en hierop kunnen jullie trots zijn”, zo sprak de wethouder. “En de volgende stap is goud”, gaf Ina aan, “dat moet ook haalbaar zijn, toch?”

In de afgelopen maanden zijn in Het Markehuis voorbereidingen getroffen om de inrichting en het assortiment meer te richten op gezonde producten. Daarin zijn beheer en bestuur geadviseerd door Team:Fit coach Winek Holtrop. Team:Fit is een landelijk initiatief van JOGG (=Jongeren op Gezond Gewicht). 

Het Markehuis zet deze stap om de volgende redenen:

­- Het past in de lijn van SGO-voetbal: ‘Fruit in de rust’ bij jeugdvoetbal en ‘Rookvrije sportvelden’

­- Naast het traditionele assortiment van Het Markehuis komt vraag naar gezondere alternatieven.

­- Met name voor de jeugd wordt dit als een belangrijke voorbeeldfunctie gezien.

En daarnaast ook: iedere gast is verantwoordelijk voor de eigen keus. Vanaf nu biedt Het Markehuis gezonde alternatieven, maar nog steeds is er bier en kan ook de frituur aan. De keus is aan de gasten.

Je gezondere kantine als:

­- de uitgangspunten in het beleid zijn 

opgenomen (zie www.markehuis.nl) 

­- waterdrinken wordt gestimuleerd

­- in elke productgroep (dranken, zoute en zoete snacks en zuivel) gezonde alternatieven worden aangeboden

­- de kantine uitstraalt dat de gezondere keuze ook de makkelijkste keuze is.

Hierin zijn dan de gradaties brons, zilver, goud.

Certificering vond vrijdagmiddag in kleine kring plaats in Het Markehuis. Daarbij vertelde Team:Fit coach Wineke over belang en achtergronden. Het project wordt ondersteund door de Rabobank Assen-Noord Drenthe en Lammy Kobes van de bank verraste Het Markehuis met een mooie cheque ter besteding in de keuken van het dorpshuis. Tot slot het belangrijkste: de uitreiking van het certificaat. Hiermee is Het Markehuis het eerste dorpshuis in Drenthe met deze erkenning, tevens achtste sportkantine van Drenthe en eerste in de gemeente Aa en Hunze. 

Mooi voorbeeld voor anderen!